Nem mindegy, hogyan szól a dicséret

[fusion_builder_container admin_label=”Főcím+alcím” hundred_percent=”yes” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”no” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”20″ padding_right=”30″ padding_bottom=”0″ padding_left=”30″ gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”#2a7397″ background_image=”//ovisleszek.hu/wp-content/uploads/2019/01/pattern_cars21-1.png” background_position=”center top” background_repeat=”repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ admin_toggled=”yes” type=”legacy” border_sizes_top=”0px” border_sizes_bottom=”0px” border_sizes_left=”0px” border_sizes_right=”0px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true” type=”1_1″][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Nem mindegy, hogyan szól a dicséret

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Growth mindset a nevelésben

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container admin_label=”Cikk” hundred_percent=”yes” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” admin_toggled=”yes” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”false” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true” spacing_right=”” type=”1_6″][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”false” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”false” spacing_right=”” type=”2_3″][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Az asztalra üt, és hátralöki a székét.

– Nem tudom megcsinálni. Túl nehéz! – mondja.

Jó szülőként rögtön odarohansz hozzá, és megpróbálsz neki segíteni.

– Semmi baj. Okos vagy. Meg tudod oldani!
– Egy ötoldalas házi dolgozatot kell megírnom holnapra. Képtelen vagyok rá.

Pánikba esel, és nem tudod, mégis mit kellene tenned. Hiszen, ha nem teljesíti a feladatot, rossz jegyet kap, nem jut be a megfelelő főiskolára, nem lesz jó karrierje. Szinte már látod is magad előtt a rémképeket.

– Okos és ügyes vagy. Semmiség lesz, hidd el.

Ez az anyuka vagy apuka akár te is lehetnél. Biztatod a gyermekedet, hiszen szereted, közben pedig fogalmad sincs, mit követsz el ellene. Igen, jól olvastad. Hiszen a dicséret akár ártó is lehet, ha nem megfelelően használod.

Ahogy mondani szokták: a szavaknak ereje van.

Én annyit tennék még ehhez hozzá, hogy: főleg, ha dicsér az ember.

Bármit meg tudunk tanulni

Senki sem születik okosnak. Mindannyian a nulláról indulunk. Te is onnan indultál. Hiszen nem tudtál beszélni, nem tudtál járni, és nem értettél az algebrához. Legyen szó az olvasásról, az írásról, a biciklizésről vagy bármiről, elsőre senki sem csinálja tökéletesen.

Volt idő, amikor a nagy Einstein sem tudott elszámolni tízig, és Shakespeare-nek is meg kellett tanulnia az ábécét, mielőtt színdarabokat írhatott volna. Szerencsére ahogy bennük is megvolt, úgy mindenki másban is megvan a tanulás képessége. Van, aki lassabban halad, míg mások fogékonyabbak. Lehet, hogy párszor te is elestél, elbuktál, csalódtál, mégis mentél tovább. És egy nap megtanultál járni.

Minden megtett lépés, minden ötlet, minden rossz válasz egy kicsit erősebbé teszi az agyat.

A bukás és a csalódás csak még jobban segíti a fejlődést. Ezt hívják tanulásnak. Élj bárhol a világon, egy valamit tudnod kell: bármit meg tudsz tanulni – te és a gyermekeid is!

Fixed mindset és growth mindset a nevelésben

Tudom, most azon gondolkodsz, hogy mi lehet az a fixed és growth mindset. Ne izgulj, nem olyan bonyolult, mint ahogy azt elsőre hihetted. A tanulással és a dicsérettel függ össze. Mint mondtam, a gyerekek bármit meg tudnak tanulni, és ha megfelelően vannak dicsérve, tovább fognak fejlődni.

A kulcsszó: megfelelő dicséret.

Carol Dweck amerikai egyetemi tanár szakterülete a szociálpszichológia és a fejlődéslélektan. Az ő nevéhez kötődik a rögzült beállítódás, vagyis a fixed mindset, valamint a növekedési beállítódás, azaz a growth mindset.

Carol szerint az INTELLIGENCIÁJUKÉRT DICSÉRT gyerekek és felnőttek nincsenek ösztönözve a kísérletezésre és a kihívásokra. Ez a fixed mindset. Ellenben a growth mindset elmélete szerint azok a gyerekek és felnőttek, akik az erőfeszítéseikért vannak dicsérve, a stratégiákra, a kitartásra és az erőfeszítésre fókuszálnak majd a jövőben is.

Vagyis: fontos, hogy a gyerekeket a növekedési beállítódás felé terelgessük. Ez azt jelenti, hogy képes lesz fejlődni, javítani a képességein. Míg a fixed mindset esetén arról van szó, hogy az intelligencia és a képességek kihunynak, és nem változtathatók meg drámai módon.

Sok tizenéves a rögzült beállítódás szerint él, és azt gondolja:

• „Nem vagyok jó matekból.”
• „Sosem kerülök be a kosárcsapatba.”
• „Biztosan nem vesznek fel abba a főiskolába, ahová menni szeretnék.”

Ezzel szemben a growth mindset lehetővé teszi:

• az eredmények javítását; („A különóra végre segített megérteni az anyagot.”)
• a kiteljesedést abban, amiben a gyermek tehetséges; („Imádok énekelni, és gyakorlással még jobb leszek.”)
• a képességek és készségek fejlesztését. („A folyamatos gyakorlás segít fejlődni.”)

Valójában a growth mindset nemcsak a tanulás során hozhat eredményeket. Alkalmazható bármire, amit a gyerek szenvedélyesen csinál: barátságok megerősítésére, kapcsolatok javítására stb. [1]

Hogyan lehet meghatározni az intelligenciát?

És ha már szóba került az intelligencia…

A fixed mindset esetén a gyerekeket az intelligenciájuk miatt dicsérik. Miért baj ez? Nos, azért, mert az intelligenciaszint folyton változik: növekedhet, de csökkenhet is. Vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy valaki okosnak születik, és az is marad, míg a másik butának, és az is marad. Számos kutató foglalkozott azzal a kérdéssel az évszázadok során, hogy meg tudjuk-e a változtatni az intelligenciaszintünket, végül azonban arra a megállapításra jutottak, hogy:

az intelligencia szintje alakítható.

Mert az agy olyan, mint egy izom – minél többet használják a gyerekek (és persze a felnőttek is), annál erősebb lesz. Sőt, a kutatók azt is ki tudták mutatni, hogyan növekszik az intelligencia szintje, hogyan lesz erősebb az agy tanulás során. Ám ennek a fordítottja is igaz: ha elhanyagolják az izmaikat, gyengévé válnak, tehát, ha elhanyagolják az agyukat, elkezd visszafejlődni. Ez mindenkire igaz: gyerekekre és felnőttekre egyaránt.

Az agyban számos idegsejt található, amelyeket neuronoknak hívunk. Ezek az idegsejtek más sejtekkel kapcsolódnak össze, és egy komplett hálózatot hoznak létre. Közben folyamatosan kommunikálnak.

Amikor egy felnőtt vagy egy gyermek megtanul valamit, ezek a kapcsolatok az agyban egyre erősödnek. Ahogy egyre többet és többet tanulnak, úgy növekednek az idegsejtek. Vagyis: azok a dolgok, amiket egykor nehéznek találtak, és lehetetlennek tűnt a megvalósításuk – megcsinálni egy matekpéldát vagy megtanulni egy idegen nyelvet –, egyre könnyebbé válnak. Ez annak az eredménye, hogy az agy erősebbé válik. Ha úgy tetszik: okosabbak lesznek.

Tehát mi a kulcs?

A GYAKORLÁS

Hova jutottunk vissza? Oda, hogy bizony erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az intelligenciaszint is a gyermekkel együtt növekedjen. Ez alól senki sem kivétel.

Tehát a végső konklúzió: amennyiben az erőfeszítéseiért dicséred a gyermekedet, így a growth mindset felé tereled, nyugodt lehetsz afelől, hogy remekül megállja majd a helyét az élet minden területén.

Forrás:
[1] //biglifejournal.com/blogs/blog/teaching-teens-growth-mindset
[2] //www.khanacademy.org/youcanlearnanything?video=main#

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”false” type=”1_6″][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]