Kis lépések, NAGY VÁLTOZÁSOK

Ez a weboldal olyan szülők számára jött létre, akik a lehető legjobb és legmélyebb kapcsolatra törekszenek gyermekükkel és ehhez keresnek azonnal bevethető eszközöket és módszereket. Az oldalon található cikkek és játékgyűjtemények többnyire egy-egy életkészséget segítenek elmélyíteni vagy egy problémát segítenek játékos módon megoldani.

A közösség tagjai egy jelképes tagsági díj fejében cikkekhez, tematikus játékgyűjteményekhez, írott-, audio-, és videóanyagokhoz férnek hozzá egy folyamatosan bővülő zárt felületen keresztül. A közösséghez – kipróbálási céllal – díjmentesen is lehet csatlakozni egy gyors regisztrációt követően.

Óvodai kisokos – mire lesz szükség az oviban

óvodába lépés

Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalókat és teendőket szedtük össze, amelyekre az óvodakezdés során szükségetek lesz. Például: mit fog csinálni egész nap az óvodában? Hogyan, mivel telik majd a napja? Mit kell vinni az óvodába? Milyen papírokra van szükség ovikezdéskor? Stb…

Megnézem

15 játékötlet a sikeres szobatisztasághoz

szobatisztaság

Ráültetés és szoktatás helyett használd a játék és a móka erejét, hogy kedvet csinálj gyermekednek a szobatisztasághoz! Hiszen játékkal mindent sokkal könnyebb és szórakoztatóbb elsajátítani! Ezek a játékötletek felébresztik és fenntartják gyermekedben a lelkesedést a szobatisztaság iránt.

Megnézem

12 kerettörténet, ami segít elválni a cumitól

megválás a cumitól

A cumi elhagyása nehéz dolog. A gyereknek nagyon megkönnyíti a megválást egy testre szabott módszer vagy kerettörténet. Itt olyan praktikákat olvashatsz, amelyek már sok szülőnek és gyereknek segítettek abban, hogy szorongás és trauma nélkül éljék meg ezt az időszakot.

Megnézem

24 konyhai munka, amit egy totyogósra bízhatsz

étkezés

Ha gyermeked a válogatósok klubjának rendíthetetlen tagja, akkor valószínűleg már te is tudod, hogy a közösen elkészített étel sokkal vonzóbb a gyerek számára és nagyobb valószínűséggel fogja megkóstolni. De milyen konyhai feladatokat bízhatunk egy totyogósra, amelyek biztonságosak?

Megnézem

12 stresszcsökkentő technika gyerekeknek

érzelmek kezelése

Nap, mint nap szembetaláljuk magunkat olyan helyzetekkel, amelyek kibillentenek minket a lelki egyensúlyunkból. Felnőttként tudatosan figyelhetünk erre, gyermekeink viszont ránk vannak utalva. Tanítsuk meg nekik, hogyan nyerhetik vissza lelki egyensúlyukat!

Megnézem

37 beszélgetésindító kérdés étkezéshez

étkezés

A gyerek összeszorított szájjal ül az asztalnál és a fejét rázza. Erre te: “legalább kóstold meg!” Indul a szokásos program: tárgyalás, alkudozás, könyörgés. Mit szólnál hozzá ha egy csapásra megszűnne ez a fene nagy ellenállás? Csak változtasd a csatamezőt egy kellemes közös program helyszínévé!

Megnézem

Csendes elfoglaltságok – képernyő nélkül

elfoglaltság

Néha jól jönne egy kis nyugi – anélkül, hogy lelkiismeret furdalást éreznél, mert a kezébe nyomod a telefont? Ha csak egy-egy fél órára lefoglalná magát, máris szárnyakat kapnál? Íme néhány mentőötlet, amely kicsi előkészítéssel egy időre lefoglalja szemed fényét!

Megnézem

Házimunka totyogóssal

önállóság

A kisgyerekek számára az egyik legnagyobb dolog, ha segíthetnek a házimunkában. Nagyszerű érzés tevékenyen részt venni abban, aminek eddig csak szemlélői voltak. A kicsik gyorsan megtanulják a kisebb-nagyobb feladatokat önállóan elintézni, de ennél sokkal többet adhatunk nekik, ha engedjük, hogy minél többet segítsenek.

Megnézem

A legfontosabb, amit a hisztiről tudnod kell

Hisztikezelés

Minden nap egy újabb kaland, újabb kihívás a tündéri totyogósunk mellett. Tudjuk, hogy a dackorszak és a hiszti a fejlődés természetes része, a kisgyermekkor velejárója, de ettől még nem lesz könnyebb. Napról napra ugyanazok a gondolatok fogalmazódnak meg bennünk: Vége lesz ennek valaha? Még egy ilyen nap, és esküszöm én is toporzékolni fogok…

Megnézem

3 gyakori (hibás) hisztikezelési módszer

Hisztikezelés

Talán furcsán hangzik, de a hiszti lehetőséget teremt arra, hogy megtanítsuk, hogy gyermekünk egészséges módon engedje szabadon az érzéseit, hogy el tudja mondani mit érez és hogy milyen stratégiákat alkalmazhat a saját megnyugtatására. Ezekre mind szüksége van ahhoz, hogy érzelmileg egészséges felnőtté válhassanak.

Megnézem

Sikeres hisztikezelés 5 lépésben

Hisztikezelés

A nulladik lépés, mielőtt gyermekünk hisztijével foglalkozunk, hogy magunkat megnyugtassuk. A cél az, hogy áthangolódjunk és megnyugodjunk. Keressünk magunknak egy mentális segítséget még a nyugalmi időszakban, hogy a hiszti kitörésekor “kéznél” legyen. Itt egy könnyen követhető, amolyan lépésről lépésre útmutató amely segítséget nyújt a hiszti kezelésében.

Megnézem

Kétféle hiszti (földszint vagy emelet) – melyikkel van épp dolgunk?

Hisztikezelés

A kétféle hiszti (földszint vagy emelet) megkülönböztetése nem mindig könnyű feladat, de ez egy kulcsfontosságú lépés, mivel mindkettőt másképp kell kezelni. Szóval honnan tudjuk, hogy melyik, melyik? Íme 4+1 kérdés, ami segít eldönteni…

Megnézem

Nem mindegy, hogyan szól a dicséret

érzelmek kezelése

“Nem tudom megcsinálni. Túl nehéz!” – mondja. Jó szülőként rögtön megpróbálsz neki segíteni: “Ugyan már, hiszen te okos vagy!” “Nem érted, hogy képtelen vagyok rá?” Erre te pánikba esel és tovább bíztatod, hiszen szereted őt – közben pedig fogalmad sincs, mit követsz el ellene.

Megnézem

20 játék, amely lakásban játszható totyogóssal

elfoglaltság

A kis totyogósod szinte folyamatosan a jelenlétedet és a figyelmedet igényli, de te úgy érzed, kicsit már “uncsi” vagy a számára? Nincs ötleted, hogyan tudnátok közösen egy igazán jót játszani? Összegyűjtöttünk 20 nagyon szórakoztató, lakásban játszható játékot a közös mókázáshoz.

Megnézem

Szorongás és stressz gyermekkorban

érzelmek kezelése

Azt hitted a szorongás csak a felnőtteket érinti? Nos, sajnos nem így van: a gyermeked lelkére nézve is romboló a hatása. A kezeletlen szorongás megterheli a családi kapcsolatokat, hatással lehet az iskolai teljesítményre, ráadásul súlyos mentális és fizikai problémákat okoz.

Megnézem

Gyerekszótár – mit árul el a rossz viselkedés?

érzelmek kezelése

Tudod, mi áll gyermeked viselkedésének hátterében? Sok szülő csak a „rosszaságot” érzékeli. Holott a rossz viselkedés egyfajta kommunikáció. Amikor a gyerekek rosszul viselkednek, valójában – a maguk tökéletlen módján – segítséget kérnek tőlünk.

Megnézem

Egy napom az oviban – napirend kártyák

óvodába lépés

Anyaaa! Ne menj eeeel! – kérlel gyermeked sírva az óvoda öltözőjében. Karját a nyakad köré fonja és szemei, amelyekben rendszerint szeretet és lelkesedés csillog némi huncutsággal fűszerezve, most szorongással és szomorúsággal vannak tele. Tudtad, hogy nehéz lesz. Tegnap is ez volt, tegnapelőtt is. Ennek nem kell így lennie! Segíts gyermekednek ezzel a karikára fűzhető napirenddel.

Megnézem

Bátorító ötletek félénk gyerekeknek

érzelmek kezelése

A gyerekek nem egyformák, más-más dolgokat érezhetnek nehéznek vagy félelmetesnek. Egy kis segítséggel minden gyermek képes megtanulni kiállni önmagáért és azért, amit helyesnek tart. Képes új dolgokat kipróbálni, új barátokat szerezni, saját döntéseket hozni. Hogyan ösztönözhetjük bátorságra a félénk gyermekünket?

Hamarosan…

Rendszeres tisztálkodás – viták nélkül

önállóság

Annyiszor elmondtam már neki, hogy miért olyan fontos a kézmosás, az esti fürdés, és a rendszeres fogmosás. Olyan értelmes gyerek, de mintha a falnak beszélnék: újra és újra neki kell futni és győzködni őt. Így szabaduljatok meg az állandó vitáktól…

Hamarosan…

Ettől meggyógyulsz Kicsim

önállóság

Vedd be szépen a gyógyszert, Kicsim! Ettől fogsz hamar meggyógyulni, ahogyan a doktornéni is mondta. “De én nem akarom bevenni, rossz íze van!” Tudom, de (…) Hogyan érjük el játékosan, hogy erőltetés nélkül bevegye a gyógyszert? Íme néhány kreatív ötlet…

Hamarosan…

Játékos rendrakás 5 lépésben

önállóság

Szinte most fejezted be a gyerekszobában a rendrakást és máris újra a feje tetején áll minden. A kipakolással soha sincs probléma, de az a fránya rendrakás… Hogyan érd el, hogy a gyerek önállóan, vígan és dalolva elpakolja a játékait?

Hamarosan…

Vigyázzunk a holminkra

önállóság

Kicsim, annyiszor mondtam már, hogy vigyázz a holmidra! Miért kellett kitépni a mesekönyvből azokat a lapokat? Most nézd meg, hogy néz ki! Én ugyan nem veszek neked másikat! – Papolás helyett így tanítsd meg a gyereknek, hogy miért és hogyan vigyázzon a dolgaira…

Hamarosan…

Játékok utazáshoz izgága gyerekkel

elfoglaltság

“Mikor érünk már oda?” Apa az előbb már mondta, hogy még sokára. Légy türelemmel! “De én már nem akarok tovább várni, unom az utazást!” Oké, mi lenne, ha játszanánk addig valamit? Úgy sokkal gyorsabban telik az idő. Na jó, de mit játsszunk?

Hamarosan…

Így szelidítsd meg a verekedős gyereket

elfoglaltság

Ha minden gyereket bántasz, senki sem lesz majd a barátod. Tudod, milyen rossz mindig egyedül játszani? Hidd el, neked is fájna, ha valaki megrúgna vagy meghúzná a hajadat. – Milyen megközelítéssel tudod végleg leszoktatni a gyereket a verekedésről?

Hamarosan…

A tartalom folyamatosan bővül…