12 kerettörténet, ami segít elválni a cumitól

A cumi elhagyása nehéz dolog. A gyereknek nagyon megkönnyíti a megválást egy testre szabott módszer vagy kerettörténet. Itt olyan praktikákat olvashatsz, amelyek már sok szülőnek és gyereknek segítettek abban, hogy szorongás és trauma nélkül éljék meg ezt az időszakot.

[emember_protected for=”15″]

1. Cumitündér

A gyerkőc kap a Cumitündértől egy levelet 1-2 héttel a nagy nap előtt, amelyben arról ír, hogy mikor jön el a cumikért és cseréli ki azokat egy új játékra. Tegyetek ki egy naptárt, amelyben matricákkal, filctollal jelölitek a hátra lévő időt. A nagy napon a Cumitündér éjszaka elviszi a cumikat és otthagyja helyette a vágyott meglepetést egy levél kíséretében, amelyben megdicséri a gyerkőcöt és gratulál neki.

2. Nagy-gyerek party

Beszélgessetek arról, hogy a nagy gyerekeknek már nincsen szüksége cumira, és hogy ti hogyan fogjátok megünnepelni, amikor sikerült leszoknia. Tűzzétek ki a „nagy-gyerek” party időpontját és használjatok a nagy napig visszaszámláló naptárt.

3. Cumi a lufin

Kössétek a cumit (cumikat) egy héliumos lufira és engedjétek el őket a szabadban. A lufik elrepítik a cumikat olyan gyerekeknek, akiknek még szüksége van rájuk.

4. Megbeszélés

Néha a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb. Megbeszélhetitek a gyermekeddel, hogy ő már milyen nagy, ügyes és már mennyi mindent meg tud csinálni önállóan. A cumi elhagyására is képes, te pedig itt vagy és segítesz neki.

5. Levél a kedvencétől

Írhat gyermekednek egy levelet a kedvenc mesehőse vagy példaképe, sok-sok dicsérettel a már az eddig elért nagy dolgokért (pl: egyedül eszik, óriási tornyot épít a kockákból stb.) A levél hátralévő része pedig szólhat arról, hogy ilyen egy nagyszerű gyerkőcnek a cumi elhagyása is menni fog.

6. Mikulás, Húsvéti Nyuszi

Évszaktól függően a Mikulás vagy a Húsvéti nyuszi is segítségünkre lehet a cumitól való megválás során. Sok gyereknél beválik. A mikulás elviszi a cumit olyan gyereknek, akinek szüksége van rá és hoz helyette egy nagylányos, nagyfiús ajándékot.

7. Cserebere

Egyszerű megoldás lehet, ha leülsz a gyermekeddel és nyíltan megkérdezed tőle, hogy mi az, amire elcserélné a cumit, amiért leszokna róla.

8. Plüssállat

Varrjátok bele a cumit egy plüssállatkába, amit így a gyerek magával tudja hurcolni és megnyugtatja a közelsége. Variáció: a párnára kis zsebet varrni és abba is bele tehetitek a cumit.

9. Cumifa

Már Magyarországon is több helyen található cumifa, ahová a gyerekek egy kis üzenettel együtt felkötözhetik a cumijaikat. A cumik pedig a vidáman élik tovább életüket a cumiközösségben.

10. Cumiültetés

Elültethetitek a cumit egy virághagymával együtt. Egy kis türelem, rendszeres locsolás és a cumiból szép virág lesz.

11. A cumi, mint fizetőeszköz

Egy készséges játékbolti eladóval megbeszélheted, hogy a „cumikért cserébe” a gyerkőc választhat magának egy játékot a boltból.

12. Cumi az erdőben

Elvihetitek a cumit az erdőbe, ahol pl: a mókusmama megtalálja és elviszi a kismókusoknak, akiknek nagy szükségük van rá.

[/emember_protected]