Gyerekszótár – mit árul el a rossz viselkedés?

[fusion_builder_container admin_label=”Főcím+alcím” hundred_percent=”yes” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”no” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”20″ padding_right=”30″ padding_bottom=”0″ padding_left=”30″ gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”#2a7397″ background_image=”//ovisleszek.hu/wp-content/uploads/2019/01/pattern_cars21-1.png” background_position=”center top” background_repeat=”repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ admin_toggled=”yes” type=”legacy” border_sizes_top=”0px” border_sizes_bottom=”0px” border_sizes_left=”0px” border_sizes_right=”0px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true” type=”1_1″][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

A viselkedés=kommunikáció

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Te mennyire figyelsz a gyermekedre?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container admin_label=”Cikk” hundred_percent=”yes” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” admin_toggled=”yes” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”false” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true” spacing_right=”” type=”1_6″][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”false” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”false” spacing_right=”” type=”2_3″][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Tudod, mi áll gyermeked viselkedésének hátterében? Tudod, mit próbál kommunikálni feléd?

Szülőnek lenni az egyik legkeményebb munkakör, és itt a leghosszabb a műszak. Tudom. Néha úgy érzed, legszívesebben elmenekülnél, mert kicsúszott az irányítás a kezedből.

Nem érted a gyermeked.
Nem tudod, mit akar.

Keresed-kutatod a megoldást, mégsem leled. Mintha a problémád olyan egyedi dolog lenne, amivel még soha senki nem találkozott.

Pedig nem vagy egyedül.

Tudod, mit ront el a legtöbb szülő? Csak a viselkedést látja. A „rosszaságot”. Holott a viselkedés is kommunikáció.

Ha a viselkedés kommunikáció, mit tegyek?

Amikor a gyerekek rosszul viselkednek, valójában segítséget kérnek – a maguk tökéletlen módján. Előfordulhat, hogy nem értesz egyet az igényeikkel és az okaikkal, de azok attól még ott vannak és valósak.

Tegyük fel, hogy hiszel nekem, amikor azt mondom, hogy a viselkedés is kommunikáció. Megmutatom, hogyan néz ez ki a gyakorlatban, és mi a szereped benne.

Nézzünk egy példát. Épp vacsorázni készültük, ám a gyerek kiabálva szaladgál a testvérei vagy a bútorok körül. Mit teszel reflexből? Ráparancsolsz, hogy üljön asztalhoz. Esetleg épp türelmesebb időszakodat éled, és szépen odakíséred a helyére. Vagy: megállsz egy pillanatra, és elemzed a helyzetet.

Az első lépés: H.A.L.T.

H= Hungry, vagyis éhes
A= Angry, vagyis mérges
L= Lonely, vagyis magányos
T= Tired, vagyis fáradt

Mielőtt megpróbálnád megoldani a problémát, gondoskodnod kell az alapvető szükségletekről. Néha elvárod – te is mindenki más is –, hogy a gyerekek nálad is jobban kezeljék ezeket a szükségleteket. Ám ez még nem minden. Van egy kulcsfontosságú kérdés, amellyel a szülők elfelejtenek foglalkozni: a gyermekem vagy én vagyok éhes, dühös, magányos vagy fáradt? A H.A.L.T ugyanis nemcsak a lurkókra vonatkozik, hanem rád is! A fáradság és az éhség miatt lehetsz türelmetlen a gyerekkel, értheted félre a viselkedését, sőt, az is lehet, hogy meg sem próbálsz mögé nézni.

Amennyiben rájössz, hogy bizony te vagy az, akinek kicsit sok most mindenből, egy megoldás maradt. A REST.

R= Rehydrate, vagyis újrahidratálás
E= Eat something, vagyis egyél valamit
S= Step outside, vagyis menj ki egy kicsit
T= Talk to someone, vagyis beszélgess valakivel

Vagy egyszerűen kérj egy kis segítséget, és aludd ki magadat! Az alváshiány ugyanis rendkívül káros a szülök és a gyermekek érzelmi jólétére egyaránt.

A második lépés: a kapcsolat

Ha te és a gyermeked is feldúlt, újra kell rendezni a kapcsolatot. Például, ha az éhes gyermek elveszti a türelmét, és mindketten kiabáltok egymással, tegyél egy lépést hátra, és közelíts hozzá egy másik oldalról.

Ha mindkettőtöknek időre van szüksége, hogy lenyugodjon, legyen így.

Egyetek mindketten valamit, elégítsétek ki az alapvető szükségleteiteket, és kezdjétek újra a kommunikációt.

Tedd ezt:

1. Visszatérés a fájdalmas viselkedéshez („Tudom, hogy fájt, amit mondtam.”)

2. Bocsánatkérés, hogy a másik személy tudja, nem érdemelte ki azt a viselkedést, amit tanúsítottál („Sajnálom, hogy kiabáltam veled. Elvesztettem a türelmemet.”)

3. Újrajátszás, vagyis válaszolj és hallgass szeretettel

És ha nem értem a viselkedését?

Bizony előfordul, hogy a viselkedés hátterében nem egy pillanatnyi érzelem, hanem valamilyen hosszabb távú vágy, félelem, változás áll. Ilyenkor érdemes átgondolni a következő kérdéseket:

• Lehet, hogy a gyermekem készen áll arra, hogy nagyobb felelősséget kapjon? (Például egy tízéves gyermek már készítheti maga a reggelijét.)
• Több figyelemre van szüksége?
• Több mozgásra van szüksége?
• Reálisak az elvárásaim vele szemben?
• Ha legközelebb is így viselkedik, hogyan reagálhatnék másképp?
• Történt valami változás az életében?

Amit mi látunk, az csak a jéghegy csúcsa, a viselkedés. Ám, amit nem látunk, az a felszín alatt van. Mint az éhség, a félelem, a düh, a biztonság hiánya, szükségletek, figyelemkérés stb. [1]

Mit látok, és mit nem?

Szülőként te általában csak az érzelmet látod. Mint például az érzékenység. Amikor a gyerek a legapróbb dolgoktól is elsírja magát, szomorú lesz, amikor elmész, hisztizni kezd, amikor egyedül hagyod. A felszín alatt azonban az van, hogy a gyermeknek nincs önszabályozása: kontroll, irányítás, tervezés. Ez egyaránt vonatkozik az érzelmekre és a viselkedésre.

Esetleg aggódik az új dolgok, az ismeretlen miatt, és segítségre van szükségre. Valaki, aki megmutatja neki, hogyan tudja kezelni ezt. Vagy van egy belső félelme, amely kínozza.

Nézzük a következő érzést, ami a harag. Kiabál és sír. Toporzékol. Összefonja a karját, és duzzog. Az ordítja, hogy utál téged, és hogy hagyd békén.

Valójában arról van szó, hogy a gyermek nem tudja felismerni és a helyén kezelni az érzéseit.

Szüksége van arra, hogy valaki segítsen neki lenyugodni. Netán a gyermek aggódik az ismeretlen érzelmek miatt.

Aztán ott van még a maximalizmus. Kiborul, ha valaki szabályt szeg, vagy ha nem tudja kezelni a dolgokat. Sosem akar elkésni az iskolából, ha mégis megtörténik, dühös lesz. Fél, hogy rossz választ ad a feltett kérdésre. Pedig a valóság az, hogy negatív gondolatmintákkal küzd. Nehézségei vannak az érzelmekkel, különösen az aggodalommal.

Mi van akkor, ha a gyermek félénk, bátortalan? Fél az új emberektől, nem szeret új helyre menni, csak az ismerős gyerekekkel szeret játszani. A helyzet az, hogy képtelen kezelni az aggodalmat és a félelmeit. Segítségre van szüksége abban, hogy megérthesse, az „új” akár egy nagy kaland is lehet.

A viselkedés megértése egy új világot nyit meg

A viselkedés mindig kommunikáció. A szülőként általában gyorsan ítéletet hozol arról, mely viselkedés érdemel büntetést.

Ám, amikor megállsz és meghallgatod a gyermek érzéseit és tapasztalatait, egy új világ nyílik meg számodra.

Ha megtanulod kezelni és irányítani a viselkedését, segítesz neki abban, hogy meglássa önmagában a jót. Hogy megtanuljon megbirkózni az élet nagy feladataival.

Amennyiben a gyermek viselkedése hirtelen fordul rosszra, vagy valamilyen ismétlődő problémával kell szembenéznie, bizonyára történt valamilyen nagy változás az életében. Például egy testvér születése, költözés, változás az iskolában, tanárokban, barátokban, veszteség a családban, új félelmek kialakulása.

A gyerekekben – ahogy nőnek – egyre több aggály és félelem alakulhat ki. Érdemes megkeresni, milyen változás vagy újdonság okoz számára stresszt. [2]

Ez a néhány praktika lehetővé teszi, hogy megállj egy pillanatra, és megértsd gyermeked viselkedését. Lehet, hogy a maga módján éppen segítséget szeretne kérni tőled.

Forrás:
[1] //bouncebackparenting.com/behavior-is-communication/
[2] //www.creativechild.com/articles/view/behavior-is-communication-are-you-listening/1#page_title

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”false” type=”1_6″][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]